tiistai 7. marraskuuta 2017

HARRASTUKSIEN VALINNANVAIKEUS

snowdogs siberianhusky Mä poden tällähetkellä harrastuksien valinnanvaikeutta Bamsen kanssa. Vaihtoehtoja on niin monia ja oma kiinnostus on monessa lajissa. Tottakai pitää valita laji, joka todetaan Bamsen ja mun mielestä kiinnostavaksi, jota on hauska yhdessä harrastaa. Rally-toko meidän on täytynyt alottaa jo kahden kurssin ajan ja tarkoitus olikin mennä Bamsen kanssa alkeistunneille ensimmäinen marraskuuta lähtien, mutta mun uudet työkuviot eivät anna keskiviikkoisin periksi, vaikka tunnit illalla seiskalta olisivatkin.

Bamsen nenä ja hajuaisti vaikuttavat hyvältä ja ainakin näyttää siltä, että hän rakastaa käyttää nenäänsä ja tietää mitä tekee. Tämän huomioidessa jäjestys tai esim nose work rupesi kiinnostamaan, mutta lajeista ei suurimmaksi osaksi kunnolla tietoa ole.

Päivänselvää on tietenkin se, että vetämistä ruvetaan harrastamaan säännöllisen epäsäännöllisesti heti kun pojan kroppa on kehittynyt tarpeeksi, mutta sitäkin ihan vain ilman valjakkoa pulkka perässä. Tässä nyt kuitenkin vielä ainakin vuosi aikaa ennenkuin sitä päästään tosissamme tekemään ja siltikin täytyisi keksiä muutakin puuhastelua esimerkiksi kesän ajaksi. Vetämisjutut on myös ehkä enemmän ton miehen ja Bamsen juttuja, vaikka tottakai se itseänikin kiinnostaa.

lumihauvana Näyttelytkin olisi hauska harrastus, mutta niistäkään ei mitään hajua ole. Oon kuullut, että näyttelytreenejä järjestetään kertaluotoisina, mutta se, että mitä niissä käydään läpi, kun mulla ei ole yhtään mitään hajua mitä siellä tehdään tai kuinka koiraa seisotetaan?

Paljon löytyy kiinnostavia lajeja mitä olisi ihana kokeilla, mutta kurssimaksut on kauhean kalliita ja mitä jos mielenkiinto loppuukin heti ensimmäisen kerran jälkeen lajiin? Musta on aika typerää, että kokeilukertoja ei järjestetä, kun varmasti tälläisille olisi paljon kysyntää ennenkuin laittaa satoja euroja kymmenen kerran kursseihin.

Tampereelta olisi myös hakusessa koirakoulu, jossa kouluttajalla olisi tietoa alkukantaisista roduista niin kommunikointi tunneilla olisi helpompaa. Välillä kun tuntuu, että ihmiset kuvittelevat huskyn olevan samanlainen kuin joku noutaja tai palveluskoira.

bamse lumikoira Onko teillä podettu samanlaisia tuntemuksia harrastuksien kanssa? Miten löysitte yhdessä sen oman "kutsumus" harrastuksen? Ja nyt ei muuten ole kysymys kisaamisesta vaan rennosta kivasta harrastamisesta oman koiran kanssa.

6 kommenttia:

 1. Jäljestämistä on montaa sorttia, on metsäjälki
  peltojälki ja mejä. Kahdessa ensimmäisessä lajissa pääsee kisaamaan vain pk-rotuisilla mutta rentoa harrastelua ei kukaan kiellä :) Mejä taas on avoin kaikille roduille.

  Näyttelytreenien idea on totuttaa koira muiden koirien läsnäoloon ja siihen että kykenee esiintymiseen häiriön alaisena. Paljon on kiinni vetäjästä mitä siellä yksityiskohtaisesti tehdään mutta punainen lanka on totuttaa koira treenien myötä siihen mitä oikeassa näyttelykehässä tapahtuu.

  Oikeastaan vain kokeilemalla saa selville sen mikä laji on koiralle sopivin ja mikä motivoi ohjaajaa eniten. Jos ei ole mielenkiintoa maksaa kurssimaksua yhden kerran kokeilusta niin liity ihmeessä facessa harrasteryhmiin ja kysy sieltä jotain kokeneempaa ihmistä treenikaveriksi ja kerro että laji kiinnostaa mutta et tiedä miten aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ihan vain harrastelumeiningillä sitä jäljestämistä ajattelin, kun kuitenkin rotuna tuo husky. Kiitos paljon neuvoista, enköhän mä jotain siis keksi! :)

   Poista
 2. En kyllä oman huskyni kanssa menisi näyttelyihin, ei ole minusta tuon rodun paikka. Myöskään ne asennot, mihin kaikki koirat yritetään laittaa, eivät ole käyttökoiralle missään määrin luonnollisia.
  Mutta onnea Bamsen kanssa; löydätte kyllä hyvän lajin kunhan jaksamista kokeilla vaan löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole niinkään niihin näyttelyihin perehtynyt ja en oikein tiedä mitä siellä puuhataan. Match show näyttelyt voisivat olla hauskoja, kun ei niin todenmukaisia ole ja rennolla otteella mennään.

   Kiitos paljon! Eiköhän me jotain yhdessä keksitä josta molemmat yhdessä nautitaan. :)

   Poista
 3. Kannattaa selailla yksityisten koirakoulujen tarjontaa, joskus niissä on myös tutustumiskursseja, jossa joka kerralla kokeillaan jotain uutta lajia juuri sen vuoksi, että pääsee vähän perille, mitä niissä tehdään ja voi miettiä, mikä tuntuisi omalta. Tai laittaa vaikka suoraan viestiä, että miten onnistuis tutustuminen eri harraslajeihin ilman, että täytyy osallistua kokonaisille kursseille joka lajista.

  VastaaPoista
 4. Siihen on syynsä, miksi me teinikoiran kanssa ollaan vähän sellaisia "jokapaikan sähliä" :'D Nyt kun vihdoin on harrastuskoira(n alku) niin kaikkea mahdollista on kivaa kokeilla. Rally-tokossa ollaan jo kisattu ja ensi vuonna olisi tarkoitus tokon koeura korkata. Mutta alkeita ollaan enemmän tai vähemmän treenattu canicrossiin ja nose workkiin. Ja myös pallo paimennusta, flyballia, jotain koirafrisbeen "lajia" ja koiratanssia olisi myös kiva kokeilla. Ja jos tuo teinihirviö saa terveen paperit luustokuvauksista niin kyllähän sitä agilityäkin on "pakko" kokeilla. Siis enemmän kuin viime syksyinen, jolloin käytiin pari kertaa putkea treenaamassa ja siivekkeiden välistä juoksemassa kun Virna oli ~ 4 kk.

  Ainakin Lahdessa oli viime ja tänä syksynä sellaisia kokeilukursseja, jotka oli 4 tai 5 kertaa ja jokaisella kerralla kokeilussa eri laji. Harmittavasti viime syksynä Virna oli vielä liian nuori noihin osallistumaan ja nyt tänä syksynä niiden anti meille ei olisi ollut niin suuri, koska rally ja toko on ollut kaikissa listalla ja ne meillä jo kuuluu lajirepertuaariin. Jos vaikka Tampereen suunnilta löytyisi vastaavia kursseja?
  Miulla on vain rally-tokosta ja agilitysta ollut aiempaa kokemusta ja agilityssakin taukoa ollut 8 vuotta ja 14 vuotta siitä kun olen edelliselle koiralle alkeita opettanut, joten sekin laji ja varsinkin opetustavat on hurjasti mennyt eteenpäin. Mutta onneksi on google ja youtube, joiden avulla on muihin lajeihin tullut tutustuttua ja mietittyä koulutussuunnitelmaa.

  VastaaPoista